Powered by Bravenet Bravenet Blog

Subscribe to Journal

13.9.14

10:14

En dansk krigssejler under engelsk kommando

af Lars Ove Peters, den 13. september 2014

Danske krigssejlere har i år på 70-årsdagen for D-dagen endelig fået den fortjente oprejsning for deres indsats ved invasionen i Normandiet den 6. juni 1944. Det var deres indsats, der gjorde, at Danmark blev anerkendt som allieret nation. Men D-dag, også kendt som operation Overlord, var ikke den eneste og slet ikke den første amfibieinvasion, der fandt sted på den europæiske front. Knap et år før Overlord, nemlig natten til den 9. juli 1943, løb operation Husky, invasionen af Sicilien, af stabelen. Den sluttede først den 17. august. Også her deltog danske skibe med danske sømænd om bord, nærmere bestemt S/S Svanholm og dets søsterskib S/S Hindsholm, begge fra rederiet DFDS.
      Min svigerfar, skibsfører og lods Oskar Thyge Jensen var med som tredje styrmand på Hindsholm. Han fortalte: "Det var ekstremt farligt. Tysk luftvåben og Ubåde var fortsat i aktion og gjorde sig konstant bemærket. Under overfarten fra Afrika til Sicilien, mens vi sejlede, blev et amerikansk ammunitionsskib [S/S Robert Rowan] ramt af en tysk fuldtræffer og sprang i luften. Ingen overlevede".

Oskar Jensen begyndte sin sømandskarriere som attenårig ungmand på DFDS´ eneste daværende sejlskib, den tremastede bramsejlsskonnert Ørnen. Herefter arbejdede han sig op i graderne. I 1938 kom han på Navigationsskolen i Nordby på Fanø, hvor han blev uddannet som navigatør med udmærkelse. Men rederiet havde ikke brug for ham som styrmand. I stedet bad de ham fortsætte på skolen og uddanne sig til telegrafist. Herefter fik han hyre på S/S Frigga som gnist. Han deltog i en række rejser, primært til middelhavsområdet, men også Portugal blev besøgt. I begyndelsen af 1939 fik han endelig hyre som tredje styrmand på S/S Hindsholm.

Ørnen i Newcastle 1931
Svanholm og Hindsholm var oprindeligt bygget til at fragte tømmer fra Finland til danske savværker. Men i marts 1940 ville skæbnen at træstammerne skulle sejles til Newcastle. Den 9. april 1940, da Danmark blev besat af den tyske værnemagt, befandt Hindsholm sig i Newcastle, hvor tømmeret var ved at blive losset. De britiske marinemyndigheder konfiskerede skibet kort efter middag. Herefter var sømændenes skæbne besejlet. De fik valget mellem at lade sig internere i en krigsfangelejr sammen med tyske soldater eller træde ind britisk krigstjeneste. Et par af de lidt ældre matroser valgte det førstnævnte. Skibets officerer, deriblandt tredjestyrmand Oskar Jensen, valgte at blive soldat i British Merchant Navy.

Mens skibene blev ombygget - de blev udrustet med en Ubådskanon både i stævnen og agter, samtidig med at mandskabet blev forstærket med seks britiske marinesoldater - kom skibets officerer på kursus, hvor de skulle lære engelsk og britiske navigations- og søfartsregler. Herefter fik de autorisation til at føre britiske skibe - en tilladelse, som i øvrigt gjaldt resten af karrieren. Min svigerfar benyttede sig dog aldrig af den.

Der var tale om forholdsvis små skibe, som efter den britiske overtagelse udelukkende sejlede med gods omkring de britiske Øer og til Island. De havde begge helt tilbage i 1940 deltaget i en enkelt rejse fra Liverpool til Halifax, men blev på grund af deres ringe fart hurtigt agterudsejlet. Men til Middelhavet var de yderst velegnede. Derfor blev de beordret til at deltage i invasionen. Om selve operationen har Svanholms kaptajn senere fortalt:

Hindsholm 1938 - bemærk den åbne kommandobro, det var koldt om vinteren
"Andendagen efter Invasionen fik vi Ordre til at afgaa i Konvoj til Sydkysten af Sicilien. Det meste af Konvojen bestod af amerikanske Landingsfartøjer". Især i begyndelsen blev de danske krigssejlere udsat for en noget hårdere behandling end fx deres norske kolleger. Ikke briterne, men de britiske myndigheder betragtede dem med mistro og frygtede, at de kunne komme til at udgøre en femte kolonne. Man stolede ikke på danskerne. Danmark havde jo overgivet sig til tyskerne stort set uden kamp og blev derfor mere opfattet som en del af Hitlers akse end som en allieret med Storbritannien. Denne holdning smittede på mange måder af på opfattelsen af på de danske søfolk. DFDS´ ejendomsret over skibene blev ganske vist aldrig draget i tvivl. Malteserkorsflaget fik fortsat lov til at blafre fra agtermasten, men skibet - det gjaldt også alle de øvrige danske skibe i britisk krigstjeneste - fik ikke lov til at sejle under Dannebrog. Mange danske søfolk opfattede det som en nedværdigelse. Men ikke Oskar Jensen. Da de danske skibe ved juletid i 1943 endelig igen fik lov at vise Dannebrog, registrerede han det dårligt nok, som han senere har fortalt.
      Både Hindsholm og Svanholm forblev efter invasionen i Middelhavsområdet, dog uden de danske besætninger. De blev sejlet tilbage til Newcastle, hvor de fik andre skibe tildelt. Oskar Thyge Jensen blev herefter tredje styrmand på S/S Knud resten af krigen.

Sejladsen fortsatte herefter omkring de britiske øer. Fire rejser til Island og en enkelt tur til Orkney blev det også til. Ekstra farligt blev det igen fra juli 1944, da den allierede hær i Normandiet skulle forsynes. Her viste de små danske skibe sig igen yderst velegnede. De var ikke større end at de sagtens kunne sejle op ad Seinens snoede løb helt frem til byen Rouen, hvor godset til tropperne skulle losses. Sejladsen var forbundet med store risici, fordi der på det tidspunkt fortsat huserede en hel del tyske Ubåde og hurtiggående torpedobåde i Den engelske Kanal. Skønt det blev mindre farligt efterhånden som krigen skred frem, fortsatte sejladsen, nærmest som færgefart helt frem til krigens afslutning den 9. maj 1945.

For de danske søfolk var krigen dog langtfra afsluttet. De allierede var stadig i krig med Japan. Storbritannien havde brug for danskernes indsats, og søfolkene måtte fortsat betragte sig som en del af de britiske styrker. Oskar Thyge Jensen blev først hjemsendt i oktober 1946 og der ventede ham ikke nogen heltemodtagelse. Da søfolkene kom hjem i spredt uorden, blev det knap nok registreret i den danske offentlighed. En form for godtgørelse fra den danske stat fik de først efter at de var gået på pension.

Oskar Thyge Jensen 1939 3. styrmand på S/S Hindsholm
Oskar Thyge Jensen var ikke traumatiseret. Han havde fundet sin egen overlevelsesstrategi. Lige fra første dag, altså den 9. april 1940, antog han britisk identitet. Han følte sig og levede sit liv som englænder. Det var ikke så meget Danmark han kæmpede for, selvom han håbede at Danmark fik gavn af hans indsats. Han og alle de andre søfolk vidste ikke meget om hvad der foregik i Danmark og de var stort set afskåret fra fædrelandet i de fem år krigstjenesten varede. Hans hjerte bankede i de år for Storbritannien. Denne nation havde brug for ham, og han ville hjælpe med de evner, han nu havde.

Efter krigen fortsatte han karrieren i DFDS. Her opnåede han at blive flagskibskaptajn på M/S Winston Churchill inden han gik på pension. Krigssejleren fik således lov til at føre et skib, som bar navnet på den mand, der havde ledet den engelske nation og stået i spidsen for den indsats som de danske krigssejlere havde været en del af. Oskar Thyge Jensen var stolt over at få lov til at afslutte karrieren på den måde. Tilknytningen til det britiske fortsatte. Han bevarede et tæt venskab med mange englændere resten af livet i Esbjerg, der blev hjemhavn for Fanødrengen

M/S Winston Churchill lægger til i Esbjerg

Kaptajn O.T. Jensen ved hakket i gelænderet af Winston
27 Kommentarer.

Posted by samm zakii:

Posted by samm zakii:

Posted by Adam:

Hi there to all, it's really a good for me
to pay a visit this web site, it consists of priceless Information.

Review my web page krunkerio
27.5.20 @ 8:01

Posted by Virgilio:

hello!,I like your writing very a lot! share we keep in touch more about your article on AOL?
I need an expert in this house to unravel my problem.
May be that is you! Taking a look ahead to see you.

Also visit my web blog .io games that you can be a mouse on
26.5.20 @ 3:51

Posted by Imogen:

This design is wicked! You most certainly know how to keep
a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost
moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job.
I really loved what you had to say, and more than that, how
you presented it. Too cool!

Here is my webpage :: krunker io
24.5.20 @ 2:51

Posted by Delia:

Hi! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
Does running a well-established website such as yours take a large amount of work?
I'm brand new to writing a blog however I
do write in my diary on a daily basis. I'd like
to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.
Please let me know if you have any recommendations or
tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

My website ... krunker io
24.5.20 @ 0:33

Posted by Susan:

Fine way of explaining, and good piece of writing to take data about my presentation subject matter, which i am going to convey in academy.Look at my blog krunker io
23.5.20 @ 11:29

Posted by Freya:

I don't know if it's just me or if perhaps everybody
else experiencing issues with your site. It appears like some of the written text in your
content are running off the screen. Can somebody else please comment and
let me know if this is happening to them too? This
might be a problem with my web browser because I've had this happen before.

Thank you

Here is my blog krunker
23.5.20 @ 5:16

Posted by Theron:

excellent issues altogether, you simply received a new reader.
What may you recommend in regards to your post that you made some days in the past?

Any positive?

Also visit my web site - Play Free Online Games
23.5.20 @ 0:50

Posted by Eloise:

Excellent items from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you are simply too fantastic.
I actually like what you have got here, certainly like what you're saying and the way in which wherein you say it.
You're making it enjoyable and you still care for to keep it
wise. I can't wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.


Take a look at my blog twitter games
14.5.20 @ 21:26

Posted by Ron:

Risultati di perdita di peso con phentermine
Perdita di peso liverpool nyno. Migliori pillole
di perdita di peso per le donne nel mondo si tratta solo di un disturbo di poco conto, ma altre volte pu essere il sintomo di una malattia
Anche un incremento di peso piuttosto rapido pu essere lo causa
che ha portato lo stomaco a diventare gonfio e
atkins diet lose weight fast. Karow, MD Internal Medicine.

Pertanto, se risiedi Negli Stati Uniti o in un altro Paese in cui è consentito sotto
prescrizione risultati di perdita di peso con phentermine,
puoi avvalerti tranquillamente dei suggerimenti presentati in questo articolo.

Inoltre rimando ad accennare a quelli chino risultati di perdita di peso con phentermine shorts di pillole dimagranti xenical noi
rimaniamo sopraffatti dalle amfetamine sapendo di mentire.
Comprare pillole per la dieta adipex reali pillola di perdita di peso zylo comprare la
dieta adipex It would be fun to follow pillole
di perdita di peso da banco Come perdere peso indossando bretelle phentermine but
after having gone through The John Lennon Letters one has to wonder how much we have lost since the social media boom.
Si possono anche fare la pasta chetogenica,
pane, muffin, biscotti, budini, gelati, ecc Costruire un piano: Gli effetti collaterali che alcuni
clienti hanno rilevato sono comuni con le pillole con elevati dosaggi pillole di
perdita di peso da banco come risultati di perdita di peso con phentermine caffeina e possono
di norma essere risolti eliminando la caffeina dal resto della propria dieta.
Come perdere tutto il grasso dello stomaco in 2 settimane non ha bisogno di una prescrizione per comprare questa pillola.
Pillole per la dieta da banco che funzionano
come phentermine, Pillola dietetica da banco come il phentermine.
Post più popolari Main Page Compresse risultati di
perdita di peso con
03.4.20 @ 14:02

Posted by Edison:

Reducir la grasa de la pierna
Programmi gratuiti di perdita di peso in sud sudafrica. Find this Pin and more on 9
ways by elena fernanfez. Impossibile offrire una singola risposta
a goccia Perdere peso mangiando solo frutta
veloce e anche normalmente. Istantanee iPhone iPad.
No sabes cómo quemar grasa en cintura y abdomen y en algun otro lado?
Descubre Cómo Quemar Grasa rapidamente y decirle adios a la famosa panza.

Las claves para quemar grasa se encuentra en reducir la grasa de
la pierna APP. Descubre AQUÍ la dieta para bajar grasa abdominal.
No se han incluido nuevas funciones. Richiede iOS 6. Compatibile con iPhone,
iPad e iPod touch. Istantanee iPhone iPad.
Reducir la grasa de la pierna No sabes cómo quemar grasa
en cintura y abdomen y en algun otro lado? Novità Cronologia aggiornamenti.

2x200 ml Reductor drenante de piernas
Dimagrire con pesi o cardio. Arm Toning Exercises. Training Exercises.
Altre app di questo sviluppatore Elenco completo.
Faccio, comunque, delle attività sportive, campi da
tennis, 2 volte a settimana. Dumbbell Exercises. Risultati della
dieta del tè rosso il tè verde lipton perde pesoa
31.3.20 @ 9:35

Posted by seo:

Simply stumbled below. I enjoy doing seo as well as creating back links.
If any person is preparing to do off page seo of your site
after that i might be the person to look after.

I supply different seo solutions on fiverr and also right here i simply came so you people can obtain me.
Allow's chat service. https://www.fiverr.com/earndaddy/create-50-backlinks-from-high-da-60-domains-to-boost-your-google-ranking
06.2.20 @ 23:36

Posted by Javier P. Kenny:

Posted by Robert K. Allen:

Posted by Joriko trending products:

Match trending merchandise to trending searches, and add key
phrase tags to a product’s metadata to make sure most discovery and gross
sales. https://www.joriko.net/
27.11.19 @ 10:27

Posted by Alka Tone Keto:

Thanks for this incredible post. Would you like to learn about Alkatone keto diet?
Well this new keto weight reduction supplement is helping
countless individuals to get their preferred weight simply put period of time.


You might like to try Alkatone Diet as they are running restricted time offers and free
shipping. https://tinyurl.com/alkatonedietketo
07.11.19 @ 23:54

Posted by Keto Pure Benefits:

Hi,

That was a beneficial post. Thank You a lot.
I would like you to understand about a brand-new
weight loss supplement called Keto Pure. , if you have not heard about it you will certainly like this shark tank featured item.


Keto Pure is a weight-loss supplement that can assist you
with ketosis. The supplement has naturally occurring ketones which
basically assists the body in going into the state of ketosis.

With that, you will be able to make an easy transition to ketosis.
While you are consuming this pill, it is quite important to ensure that you are taking in the food that is keto-friendly.
Now, this includes the food that has negligible
or 0 quantity of carbs. During the state of ketosis, you
also notice the increased energy levels and increased stamina in your body.Cheers http://bit.ly/ketopuredietst
03.11.19 @ 11:41

Posted by Alka Tone Keto Review:

Just arrived to your blog from Google. Thanks for this information and analysis that really touched
me.

While talking about myself, just saw a revolutionary keto product called Alka Tone Keto.
Alka Tone Keto as its name stating all about itself.
This is a weight loss formula based upon BHB ketones. And yes,
this is also a natural weight loss formula, and supply you a in shape
and slim body shape. https://periodicos.ufpel.edu.br/ojs2/index.php/dissertatio/user/viewPublicProfile/187195
22.10.19 @ 15:09

Posted by Nitro Strength UK:

I benefit from checking your web site. Kudos! http://hectorgjcv220.iamarrows.com/10-principles-of-psychology-you-can-use-to-improve-your-nitro-strength
17.10.19 @ 13:49

Posted by https://zukunft-hannover.de/katzenbett-test/:

Angefügtes Spielzeug. Sie können Betten finden, an denen Spielzeug befestigt ist, um die Aktivität Ihrer Katze zu erleichtern. Sie schläft vielleicht den größten Teil des Tages, aber wenn sie überrollt und etwas sieht, um zu schlagen, kann es eine schöne Unterbrechung von ihren vielen Katzenschläfchen sein. Diese befinden sich in der Regel auf der Oberseite eines Eingangs zu einem überdachten Katzenbett, aber Sie können einige finden, die Spielzeug auf freigelegt haben, https://zukunft-hannover.de/katzenbett-test/ oder Sie möchten vielleicht eines Ihrer eigenen anbringen.
11.10.19 @ 18:03

Posted by Alka Tone Keto Review:

Just arrived to your blog from Google. Thanks for this
information and analysis that really touched me.

While talking about myself, just saw a revolutionary keto product called Alka Tone Keto.
Alka Tone Keto as its name saying everything about itself.
This is a weight reduction formula based upon BHB ketones.

And yes, this is likewise a natural weight loss formula,
and provide you a slim and fit body shape. http://yanetcollege.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=622086
08.10.19 @ 1:40

Posted by Rebecca:

Have you ever tried to know your prepaid gift card balance before shopping? Well, I did it with the help of Prepaidgiftbalance.site
14.2.19 @ 8:10

Posted by Jack:

Visiting https://www.altoconvertppttopdf.com/blog/how_to_convert_ppt_to_pdf has helped me to get complete knowledge about PPT to PDF converter and how it works.
15.12.18 @ 17:26

Posted by Lars Ove Peters:

Som supplement kan nævnes at han var elendig til at parkere en bil:)
16.9.14 @ 12:20

Posted by Lars Ove Peters:

Tak for din kommentar, som jeg gerne vil supplere med følgende oplevelse fra Winston. Mens jeg stod ved siden af ham ude på brovingen, spurgte jeg min svigerfar, hvordan han egentlig bar sig ad med at lægge sådan et stort skib præcis til kaj, fx i Esbjerg. Han røbede hemmeligheden. Ude på brovingen havde han med sin lommekniv snittet et lille hak i rælingens trægelænder, både i styrbords- (Esbjerg) og i bagbordsiden (Parqueston Quay). Herefter havde han bedt en matros om at overlakere hakkene således at kun den, der vidste (ham selv) hvor de var, kunne se dem. Herefter stillede han sig lig ud for hakket, men ikke tættere på end han samtidig kunne nå maskintelegrafen med venstre hånd (Esbjerg – højre ved Parqueston Quay). Herefter brugte han vandtårnet i Esbjerg (et eller andet andet på den anden side) til at pejle efter. Afhængig af hans pejling kom kommandoerne, frem, bak, stop osv. indtil skibet lå perfekt til kaj således at trosserne kunne blive lagt omkring pullerterne, hvorefter skibet trak sig selv på plads. Ja – det var dengang sømandskab stadig var et håndværk og ikke noget, der blev styret af en computer.
16.9.14 @ 12:03

Posted by Gudmund:

En fin beretning om en flot indsats. NB. Jeg har (måske) sejlet som passager med Oskar Thyge Jensen, da jeg i 1974, i forbindelse med et sprgkursus i Cambridge, var med på "Winston Churchill" - vi kom godt frem, og hjem igen.
15.9.14 @ 12:01

Post New Comment

No Smilies More Smilies »